Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2012 11:36 - Рахит
Автор: tqe Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1733 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Коя е истинската причина за рахита?

Учени от Университета на Северна Каролина опровергават общопризнатия факт, че рахитът се развива заради недостиг на витамин D и твърдят, че това се случва вследствие на неправилния му метаболизъм.

 

До този момент се смяташе, че рахитът при бебета до едногодишна възраст се развива заради недостиг на витамин D. Но проведените изследвания показват, че само при 15 – 20% от децата, страдащи от рахит, е установено ниско съдържание на този витамин. В организмите на останалите той е намерен в достатъчно, а при някои – и в излишно количество.

Знае се, че началният период на заболяването започва отчетливо да се проявява на 3 – 4 месечна възраст, макар че първите симптоми могат да възникнат и по-рано – на възраст месец – месец и половина, но те не са специфични и могат да останат извън вниманието на родителите.

Детето проявява безпокойство, капризничи, нарушен е сънят му – трудно заспива и често се буди, появяват се плашливост и раздразнителност, сепва се от силен звук или ярка светлина. Апетитът се понижава значително: бебето се храни за кратко и с неохота, суче вяло и понякога има запек.

Едва след това започват измененията в костната система и изоставането във физическото развитие.

 

Съвременните данни са позволили на учените да преосмислят наложилите се схващания за проблема и да уточнят, че рахитът се развива заради неправилния метаболизъм на витамин D, а не заради неговия недостиг. Оказва се, че заради това се нарушава усвояването на микроелементи като калций и фосфор, което води до заболяването.

Това е дало основание на специалистите да достигнат до извода, че една от основните причини детският организъм да не асимилира витамините и минералите, необходими за растежа, е така разпространената дисбактериоза на стомаха.

 

За излекуването на този проблем помагат пробиотичните препарати, в състава на които влиза комплекс от полезни бактерии. И ако стомашната микрофлора на бебето бъде обгрижена навреме, рахитът може да се избегне.

 

Учените напомнят, че рахитните деформации в скелета остават и при възрастния индивид: нарушения в стойката, изменения в гръдния кош и костите на долните крайници.

 

Прекараният в детството рахит може да бъде причина за стесняване на таза при жените, което би затруднило родовата дейност и тогава оперативното разрешаване на раждането е наложително.



Тагове:   болести,   деца,   лечение,


Гласувай:
1



1. stix - Бебетата, които прекарват голямо ...
20.06.2012 11:51
Бебетата, които прекарват голямо време навън, под въздействието на слънчева светлина(непряко разбира се и не в прекомерни количества) не боледуват от рахит.
Родените през зимните месеци страдат най често от рахит.

Витамин "D" се усвоява под въздействието на слъчевите лъчи. В никакъв случай не съм съгласна, че дисбактериоза на стомаха е причина за рахита, може да е СЛЕДСТВИЕ, но не и ПРИЧИНА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tqe
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 194645
Постинги: 53
Коментари: 64
Гласове: 100
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031